Empire: Total War

01.11.2009 13:02

Série Total War není na herním trhu žádným nováčkem. Právě naopak první díl se objevil již v roce 2006 a slavil obrovský úspěch, pak už následovala řada skvělých vylepšení. Ať už to byla umělá inteligence nebo lepší ztvárnění herního prostředí, vždy měla hra co nabídnout. Myslím si, že sérii nemusím nijak výrazně představovat, protože se s ní setkal téměř každý, přesto ale musím zmínit hlavní pilíře, na kterých je hra postavena. Total War kombinuje strategickou mapu, na které vedete svůj stát a to jak po stránce vojenské, ale také i ekonomické. Ale to pravé hráčské potěšení přichází až s bitvami, které jsou precizně zaostřené na detail. Právě to je vizitka celé série. Dnes tu ale budeme hodnotit nového člena rodiny, Empire: Total War.

Jak jsem již zmínil, s každým dalším novým dílem série jsme se mohli těšit na něco nového a jedinečného. U Empire tomu není ani teď jinak. Největším lákadlem na celé hře se tak pravděpodobně stává možnost bojů na moři. Jsou totiž naprosto úchvatně a detailně zpracované. Autoři na nich rozhodně nešetřili svým časem, a díky tomu si zde vychutnáme neopakovatelné zážitky. Boje si budete moci vyzkoušet téměř všude ve hře, ať už to bude v Pacifiku nebo u pobřeží Velké Británie. Od toho se samozřejmě bude odvíjet i počasí v bitvě. A aby to nebyl jen obyčejný stereotyp, tak budete mít na výběr z pestrého množství plavidel. Od těch nejrychlejších a nejmenších přes obchodní a rybářské až po ty obrovské osazené pořádnou artilerií. Vše navíc skvěle ztvárňuje detailní grafika, kterou si budete patřičně užívat. Na lodi si pravděpodobně nejvíce vychutnáte pobíhající posádku, či rázné příkazy generála. Skvělým zpestřením bude také možnost ovlivňovat výběr střeliva, nebo z které strany bude právě vypálena salva. Jediná věc, která vás však může zklamat je pravděpodobně absence bojů poblíž pobřeží, nebo v docích. Ale autoři přichází s novými přídavky do hry s každým dalším dílem, takže se pravděpodobně v budoucnosti dočkáme i tohoto aspektu.

Hra ale nezaznamenala pokrok pouze v námořních bitvách. Toho se totiž dočkal prakticky celý styl hraní, který teď nabízí mnohem komplexnější možnosti. Jedná se sice pouze o maličkosti, ale právě tyto maličkosti celkově ulehčují celý průběh vaší kolonizace. Skvělým příkladem je určitě metoda vyjednávání. V předchozích dílech jste si vždy museli vytvořit agenta diplomata a poslat ho za jiným agentem z cizí země aby vyjednal spojenectví nebo něco jiného. Museli jste tedy čekat i pěkně dlouho dobu, než jste se vůbec na vyjednávání dostali, a nakonec jste stejně zjistily, že to pro vás již není výhodné a tu smlouvu stejně neuzavřete. Tak právě s touto obtíží se již ve hře nesetkáte, bude stačit kliknout na dolním panelu na jediné tlačítko a tam vše v přehledném soupisu států vyjednat. Plusem určitě bude rozdělení vašich rivalů od těch největších a nejzámožnějších přes ty nejmenší a nejslabší. A když už mluvím, o tom vyjednává, zde se prakticky téměř nic nezměnilo. Budete moci dohodnout vojenskou alianci nebo vojenský přístup dále pak obchodní dohody nebo třeba i protektorát. Bude tedy jen na vás, jestli celou hru pojmete ve stylu svrchovaného státníka řídícího se předpisy, nebo vojáka, snažícího se urvat co největší kus země. Ale s tím druhým způsobem si ve hře budete hodně zahrávat. Nacházíte se totiž v 18 století, kdy se v Evropě politické strany a jejich vůdci měnili častěji než nové ponožky. Nutno dodat, že budete muset brát ohledy na diplomatické smlouvy jiných zemí. Nakonec můžete celou kampaň skončit pouze na tom, že jste zaútočili na někoho, kdo měl vojenskou alianci s lídrem celého kontinentu.

A když už jsem tak trochu nakousl dobu, ve které se hra odehrává, tak jistě nebude od věci vám ji ještě trochu přiblížit. Typickým rysem pro ni jistě byly námořní bitvy a nestálá situace ve světě. Je tu ale ještě jedna věc, o které jsem nemluvil a tudíž kolonizování. To se totiž v této době odehrávalo hlavně na území Severní Ameriky a Indie. Navíc přináší do hry nové a netušené možnosti. Těmi je jednak obchod s novými komoditami, ale také možnost nových spojenectví třeba právě s nově vzniklými Spojenými Státy. Setkáme se ale i s domorodými kmeny jako jsou čerokézové nebo národy Puebla. Vše je ale navíc obohaceno o nové obchodní pozice, které vám umožní značně rozšířit vaše zdroje. Skvělým případem jsou tak státy, které nemají mnoho území, přesto jsou ale obchodně velice zdatné to se už ale vracím opět k diplomatické stránce hry. Autoři jak se zdá mysleli téměř na vše, takže ve hře nebudou chybět ani piráti, kteří vám vaše obchody rozhodně nebudou ulehčovat. Naopak budou vaše cesty blokovat a přepadávat vaše lodě. Naštěstí se ale zdržují jen v oblasti Karibiku. Čas od času se vám také ve vašem okolí objeví nový stát popřípadě národ, který si začne dělat nároky, nebo se bude snažit začlenit do světového dění. Potom bude už jen na vás, jak s onou kulturou naložíte. Vše je navíc velmi věrně ztvárněné, takže vše co ve hře na začátku uvidíte, vychází z dobových záznamů o uspořádání celého kontinentu. Autoři to dovedli natolik k dokonalosti, že přidali do hry i některé původní vůdce té doby, nebo i aktuální vztahy mezi jednotlivými zeměmi.

Ještě jsem se moc nezmiňoval o průběhu suchozemského boje. Ten se prakticky nezměnil. Klasický počáteční způsob rozvržení jednotek v pauznutém režimu zůstal, takže se nebudete muset hned v začátcích boje strachovat o výsledek celé bitvy. Přibylo akorát pár nových prvků ovládání vašich jednotek hlavně jejich nové možnosti. Ty se především odvíjejí od druhu jednotky, některé jsou pouze pěší se způsobem boje na blízko jiné zase na koních s puškami. Těch kombinací je nepřeberné množství, ale to hlavní vězí v další maličkosti, kterou je hra obohacená. Tou je právě nový způsob vývoje. Ten se uskutečňuje na univerzitách po celém vašem impériu, a vy přímo můžete určit, kde bude probíhat a o jaký výzkum půjde. Budete mít na výběr od nových technologií přes zemědělství až po filozofii. S každým novým vynálezem se vždy posunete o kousek dopředu. Budete mít také možnost s novými technologiemi obchodovat.

Celá hra je rozvržena na kampaně a také skirmish, kde si budete moci vyzkoušet některou z historických bitev, těch je zatím jen pár, ale brzy přibudou. Skvělým zpestřením je také multiplayer, který se vám postará o mnoho dalších hodin strávených u PC. O hře bych toho dokázal napsat opravdu ´´kvanta´´, to by ale pro vás už nebylo žádné překvapení, takže na závěr už rozeberu pouze zpracování hry. To je jak po grafické tak audiovizuální stránce na vysoké úrovni. Zvuky ve hře skvěle doplňují atmosféru, která je perfektně dokreslena grafickými aspekty. Prostě a jednoduše strategie jak má být. Studio Creative Assembly na ní pracovalo hodně dlouho a je to rozhodně vidět. Každý počítačový stratég by jí měl rozhodně mít doma a ty ostatní samozřejmě také. A teď pokud mě omluvíte, já se vrátím k hraní, mám menší nepokoje na blízkém východě.



Web nabytý informacemi o hrách! Counter strike... The Sims 3... GTA... Downloady, wallpapery, servery pro online hraní, trailery a mnoho dalšího jen u G&P