Fallout New Vegas

04.11.2010 01:27

O sérii Fallout už určitě každý z Vás slyšel. Taky aby ne, vždyť se dá označit jako RPG legenda herní scény, s již poměrně dlouhou historií. Jak ale dopadl post-apokalyptický Fallout s podtitulem New Vegas, který dostalo na starosti studio Obsidian?

Místo děje nového Falloutu je americká Nevada, konkrétně okolí města hazardu - Las Vegas (po válce přejmenované na New Vegas). Tentokrát se dostanete do role jakéhosi kurýra, jehož další zásilka sice vypadala nevinně, ovšem problémů mu nadělá až, až. Jedná se o žeton, který má kurýr doručit do jednoho kasína, které se nachází (jak jinak) v New Vegas. To, že se nejedná o obyčejný žeton, se dozvíte hned potom, co chytnete kulku do hlavy od partičky nějakých chlápků, kteří si žeton vezmou. Shodou okolností Vás postřeleného nalezne robot jménem Viktor, který Vás dostane k místnímu doktorovi. Doktor Vás dá opět do hromady, a Vy se pak můžete pustit do pátrání po mužích, co se Vás pokusili zabít. Všechno se ovšem po pár hodinách hraní trošku zamotá a… No to už by stačilo. Nechcete si přece nechat prozradit celý příběh, že? :-)

Ovšem pátrání po žetonu a Vašem skoro vrahovy není vše, co na Vás scénáristi přichystali. V okolí New Vegas, se totiž chystá ke konfliktu mezi New California Republic a Caesar's Legion, do kterého se chtě, nechtě zapletete. A budete to právě vy, jehož volby během hry rozhodnou o vítězi. Samozřejmě se nemusíte hned hnát po příběhové lince, protože na Vás čeká velké množství vedlejších úkolů, které Vám prodlouží herní dobu, která se pohybuje v řádu desítek hodin.

A jsou to u vedlejší, ale i hlavní úkoly, které bych nazval, jako jeden velký klad. Úkoly jsou totiž celkem různorodé a i při jejich vysokém počtu, se nenaskytne stereotyp. Právě tohle je jedna z věcí, které si na hře hodně vážím. Jednou např. chráníte stádo dobytka před nočními narušiteli, kteří dobytek vraždí. Jindy zase pomáháte šílené sektě zprovoznit rakety a poslat je na jakousi „pouť“ do vesmíru.

Nejspíš byste se ale chtěli dozvědět něco o světě New Vegas. Určitě Vás nepřekvapí, že ten nabízí možnost obchodovat. To Vám ovšem někdy může dělat drobný problém, protože zboží je celkem drahé a vaše finanční situace není zrovna nejlepší. Když k tomu připočteme i to, že se předměty opotřebovávají a jejich údržba se občas pěkně prodraží, tak je obchodování ve hře trošku problém. Ovšem nic není nemožné a při plnění questů či „okrádání mrtvol“, si na různé zbraně, obleky a další věci vyděláte. K pravému RPGčku patří samozřejmě i rozhovory. Těch je v New Vegas velké množství a celkově hra nabízí víc dialogů, než trojka a rozhovory jsou otevřenější a lidé ukecanější.

Ve hře samozřejmě funguje i systém reputace, který ovlivňuje chování jednotlivých frakcí, gangů a obyvatel různých měst k Vaší postavě. Vše záleží na tom, jak se chováte. Pokud například v nějakém městě začnete krást nebo vraždit, jeho obyvatelé Vás přestanou přijímat a můžou se s Vámi např. odmítat bavit. To samozřejmě funguje i opačně, a pokud pro obyvatele měst plníte úkoly, začnou Vás zbožňovat.

Pokud Vás zajímá to, jestli jsou v novém Falloutu nějaké inovace, tak Vás asi zklamu, protože jich moc není. Ve hře jsou pouze dvě novinky, které ale leckdo ocení. První novinka je tzv. „Mód pro drsňáky“. To je v podstatě mód, který hru udělá více realistickou a tak Vám i prodlouží herní dobu, protože v módu na Vás čeká nutnost jíst, pít a spát. Dále je zde také omezený počet munice a zdlouhavé léčení zlomených končetin, na které již nepůsobí stimpack. Určitě se nejedná o mód pro každého a já se přiznám, že jsem u něj moc dlouho nevydržel.

Tou druhou novinku jsem začal přímo uctívat. Jedná se totiž o možnost rychlého cestování. Tudíž Vás už nečeká velmi zdlouhavé cestování po světě, které hodně lidí odradilo od dohrání třetího dílu. Ovšem ani zde není nic zadarmo a proto, abyste mohli rychle cestovat do různých lokací, je musíte nejdřív objevit tím, že do nich dojdete pěšky (už zase je to tady). Ovšem po tom, co všechny lokace objevíte, si můžete v klidu zkrátit někdy až několik desítek minut cestování, na pár vteřin.

Technická stránka hry zůstala na stejné úrovni jako ve Fallout 3 – hrozná. Grafika nikdy nebyla silnou stránkou této série a New Vegas je tomu důkazem. Hra na mě dokonce v některých pasážích působila tak, že jsem si připadal, jako kdyby byla hra dokončena před 4mi lety a vydaná teprve dnes. Pokud si tedy na grafice zakládáte, bude Vás to nejspíš po celou dobu hraní štvát. Na druhou stranu si hru naplno vychutnají i majitelé slabších strojů.

Je tedy čas na finální zhodnocení. Nový Fallout se podle mě povedl a překonal třetí díl. Příběh hry Vás pohltí na velmi nadprůměrnou dobu, která čítá několik desítek hodin. Škoda jen zastaralé grafiky a málo inovací oproti třetímu dílu. Fallout ale není o grafice a já musím přiznat, že se už dlouhou dobu neobjevila hra, která by mě takto pohltila. Proto si také New Vegas zaslouží krásných 90%.



Web nabytý informacemi o hrách! Counter strike... The Sims 3... GTA... Downloady, wallpapery, servery pro online hraní, trailery a mnoho dalšího jen u G&P